Parlament včera definitívne schválil desať zákonov

14.12.2006 Celý región

Parlament včera schválil desať zákonov v druhom čítaní a do ďalšieho čítania posunul 13 právnych noriem.\r\nVláda už bude môcť odvolať predsedu Úradu pre dohľa...
Parlament včera schválil desať zákonov v druhom čítaní a do ďalšieho čítania posunul 13 právnych noriem.
Vláda už bude môcť odvolať predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) na návrh ministra zdravotníctva z iných dôvodov ako doteraz.

Rozhodli o tom poslanci, ktorí schválili novelu zákona o zdravotných poisťovniach, dohľade nad zdravotnou starostlivosťou. Ak novelu podpíše prezident, zmeny začnú platiť 15. januára 2007. Zároveň schválili, že zdravotná poisťovňa už nebude môcť získať poistencov prostredníctvom právnickej alebo fyzickej osoby, s ktorými o tom uzatvorí mandátnu zmluvu. Rovnako nebude môcť za prijatie a potvrdenie prihlášky poskytnúť poistencovi peniaze alebo inú nepeňažnú výhodu, na ktorú nemá na základe verejného poistenia nárok.
Poslanci odobrili aj návrh poslankyne ĽS-HZDS Zdenky Kramplovej, podľa ktorého sa v reklame zakáže od 1. februára 2007 zvýšená hlasitosť. Kramplová svoj zámer odôvodnila tým, že takúto zmenu odporúčajú aj detskí psychológovia. Podľa nich zmeny hlasitosti pri reklamách a telenákupoch deti vyrušujú. Vláda novelu odmietla.
Diaľnice, rýchlostné cesty a vybrané úseky ciest 1. triedy budú pre nákladné autá nad 3,5 tony od 1. januára 2009 spoplatnené elektronicky. Vyplýva to zo zákona o elektronickom výbere mýta, ktorý dnes schválil parlament. Majitelia áut majú podľa nového systému platiť za prejazdené kilometre. Na spoplatnených úsekoch budú musieť autá používať aktivovanú palubnú jednotku, ktorá bude zaznamenávať počet najazdených kilometrov. V roku 2009 sa z mýta očakáva príjem pre Národnú diaľničnú spoločnosť 4,8 miliardy Sk. Od platenia budú oslobodené vozidlá ministerstva vnútra označené podľa osobitného predpisu, rezortu obrany, ozbrojených síl alebo civilných zložiek vysielajúceho štátu na účel plnenia služobných povinností, ozbrojené sily SR a NATO, záchranné zložky integrovaného záchranného systému, správca výberu mýta a vozidlá na údržbu vymedzených úsekov ciest.
Parlament včera schválil aj novelu zákona o cestnej doprave, ktorá reaguje na potrebu pokračovať v procese harmonizácie vnútroštátnych právnych predpisov s právom Európskej únie (EÚ) v tejto oblasti. Kotly, vykurovacie sústavy a klimatizačné systémy v budovách, ktoré nie sú zásobované teplom zo systémov centrálneho zásobovania, budú musieť od roku 2008 prechádzať pravidelnou kontrolou. Zvýši to nároky na verejné financie o zhruba 4 milióny Sk, predpokladá sa však dosiahnutie úspor energie, čo pri dnešných cenách zemného plynu predstavuje 4,6 milióna Sk ročne. Vyplýva to zo zákona o pravidelnej kontrole kotlov a klimatizačných systémov, ktorý dnes parlament schválil. Poslanci schválili aj zákon o tovare a technológiách dvojakého použitia, podľa ktorého by mal kontrole podliehať iba vývoz tovaru dvojakého použitia. Schôdze vlády zostanú naďalej verejné. Poslanci neschválili zmenu navrhovanú finančným výborom k novele zákona o organizácii činnosti vlády, tzv. kompetenčného zákona.
Do druhého čítania prešlo 13 vládnych návrhov zákonov. Poslanci schválili aj rozpočty pre Fond národného majetku, Eximbanky, Sociálnej poisťovne a Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.
(TASR)
 

Vyberte región